Lær at sy online

Syteknikkerlaer at sy

Der skal ikke så meget til, for at dit hjemmesyede tøj ser dyrt og professionelt ud. Men som entvert andet håndværk begynder også syning med kendskab til de vigtigste arbejdsteknikker. Moden skifter, men det er de samme syteknikker, du altid har brug for.

Sy-video

På siden kan du finde en samling af links til sy-videoer fra forskellige udgivere, som viser både de basale og avancerede sy teknikker samt tips og tricks Videoerne viser detajlerne tydeligt, så du hele tiden kan se, hvordan du kommer videre.

For begyndere (mærket med *)

Se, hvordan du udfører de grundlæggende teknikker, der anvendes til næsten alle syopgaver. Når du anvender disse sy-metoder, vil de blive en del af din syerfaring, som du har fornøjelse af, hver eneste gang du sætter dig til din symaskine.

For øvede (mærket med **)

Du har allerede en del erfaring med de basisteknikker, man skal beherske, når man går i gang med vanskelige opgaver. Her kan du finde nogle praktiske teknikker, som kan inspirere dig til at gå i gang med nye spændene projekter.

 hjerte

Stretchstoffer med luv: velour og frotté (*)

stretchveloureSådan arbejder du med stretchstoffer med luv.

Du kan bruge strækvelour og -frotté til hyggesæt, kjoler, bukser og trøjer til både børnene og de voksne. Hvis du kan lide at klæde dig i bløde tekstiler, vil kan beklædning i strækvelour eller frottéstof anbefales.

Når du arbejder med velour og frotté med stræk i, skal du huske nogle enkle regler for at opnå det bedste resultat:

Modeller: jersey cd'erne og symønstre enkeltvis i jersey,
eksempelvis bluse 4097 eller buksedragt 4035Kjole 4066 er syet i stretch velour samt chiffon - en hurtig løsning med et flot resultat.

 

Læs mere

Buksergylp, lynlås (*) (**)

sy lynlås bukserSådan syr du lynlås i bukser

Gylplukning med lynlås, der er standard i herrebukser, anvendes sædvanligvis også i bukser til damer. Gylplukningen i damebukser overlapper normalt fra højre mod venstre.

cd 32, Bukser
Symønstre bukser enekeltvis

 

 

Læs mere

Krave med blondekant (*)

sy rundkraveSådan syr du flad krave med blondekant

Flad krave lægger sig fra halsudskæringen og ud efter. Flad krave kan sysi et enkelt stykke stof, eller den kan sys i to dele, hvilket giver en åbning midt for og en midt bag.

Øverste kravedel stives af med vlieseline på vrangen. Derefter samles overdel og underdel sammen. Video viser fremgangsmåde, hvordan du monterer blondekant på krave.

Model pigebluse 7196 

 

 

Læs mere

Standkrave (*)

sy standkraveSådan syr du standkrave

Standkrave bruges ofte på skjorter men også på bluser og sjælden på jakker

Her kan du finde en trin-for-trin vejledning i billeder hvordan man syr krave med stand

Eller du kan se en video. Videoen viser hvordan du samler stand og krave. Kraven er konstrueret, syet, retten er vend ud og der er syet puntestikning fra retten. Først kraven er fastgjort til den ene side af stativet med en mindre sømrummet det er indkapslet mellem de to syede stykker og. Når sys sømrummet trimmes, kan standen er i vendes ud.

Læs mere

Elastik (*)

sy elastikSådan syr du elastik

Da elastikken først blev opfundet af englænderen Thomas Hancock  i 1820, måtte man før den tid nøjes med bånd eller remme til at holde tøjet oppe.

I dag har vi svært ved at forestille os et liv uden elastikker.

Her kan du se, hvilke teknikker man bruger, når der skal monteres en elastik i tøjet

 

 

Læs mere

Jersey (*)

Jersey - det er nemt!sy-jersey

Jersey er ideal stof for begyndere ud i kunsten at sy.
Alle stretchstoffer kræver et specielt mønster. Hvis du er vant til at arbejde med faste stoffer, kan du måske synes at mønsterdelene ser små ud. Der er let at
sy en top ud af strækstof, selv med en almindelig symaskine, man skal bare kende nogle få regel. T-shirts er billige, men der er ikke det samme, som en skræddersyet top.

 

Modeller: Jersey cd'er og symønstre - enkeltvis, jersey

Læs mere

Nederdel med linning og foer (*)

sy nederdelNederdel med linning og foer

Arbejdsgang til nederdel :

Mønstret printes og samles, afmærkes og klipes ud af stoffet med sømmerum. Gålæg ordnes, indsnit, evt. læg, lommer sys. Sidesøm sys. Slids ordnes med lynlås. Nederdel foeres. Linning sættes på nederdelen, forsynes med hægter og maller, tryklåse og hængestropper. Nederdelen rettes til forneden og sys.


Modeller: cd 17, Nederdele og symønstre - enkeltvis nederdele

Læs mere

Jakke (*)

Jakke  sy jakke

Det tage 4-5 timer at sy en jakke. Men hvis du blot bruger effektivt 30-40 min om dagen, kan du fremstille denne nye personlige klædning på en uge.

Arbejdsgang til jakke:

Stof og indlæg klargøres til klipning. Mønstret printes og samles, afmærkes og klipes ud af stoffet med sømmerum. Detajler ordnes, indsnit, evt. læg eller pynt, lommer sys. Sidesøm, skuldersøm sys. Ærmesømme sys og der evt. sættes manchet på ærme, ærme sættes i jakken. Jakkens nederste kantes ordnes. Lukning ordnes. Jakke evt. foeres.Press eller damp hver gang en detajle er syet færdig, før der begyndes på nogen nyt.

Modeller: cd 34, Fortovscafé; cd 48, Duet mm; samt cd 33, Jakker og symønstre - enkeltvis Jakker

Læs mere

Sting: skræddersyet jakke (**)

sy skræddersyet jakkeSting: skræddersyet jakke

Disse sting hjælper at sikre en flot montering. Håndsyende sting kan være midlertidige og blivende sting. Håndsyning bruges fra afmærkning til oplægning.

Videoen viser syteknikker for øvede.

 

 

 

Læs mere

Sømme: fransk og udvendig (*) (**)

sy franskSømme: fransk og udvendig

Franks søm er smal, pæn og holdbar i lette tynde stoffer. Fransk søm er stærk og er enkel at sy langs lige kanter.
Udvendig søm udføres på retsiden og kan særdeles godt bruges til fleece og uldfelt

 

 

 

 

Læs mere

Sømme: Hong Kong kant og randsøm (*) (**)

sy HonkongSømme: Hong Kong kant og randsøm

Hong Kong kan fylder knap så meget som de kanter, der ordnes med foldede skråbånd. Klip skråbånd 2-4 cm bredt. En elagant måde at ordne trevlekanter.

Randsøm. Sy sømmen og og klip det ene sømmerum ned til halv bredde. Pres begge sømmerum til samme side med det smalle sømmerum nederst. Vend og sy gennem stoffet og det bredde sømmerum. En praktisk søm, som kan uvføres med små variationer.

Videoen viser bl.a. en smuk afslutning af foer med bånd

Læs mere