Stretchstoffer med luv: velour og frotté (*)

stretchveloureSådan arbejder du med stretchstoffer med luv.

Du kan bruge strækvelour og -frotté til hyggesæt, kjoler, bukser og trøjer til både børnene og de voksne. Hvis du kan lide at klæde dig i bløde tekstiler, vil kan beklædning i strækvelour eller frottéstof anbefales.

Når du arbejder med velour og frotté med stræk i, skal du huske nogle enkle regler for at opnå det bedste resultat:

Modeller: jersey cd'erne og symønstre enkeltvis i jersey,
eksempelvis bluse 4097 eller buksedragt 4035Kjole 4066 er syet i stretch velour samt chiffon - en hurtig løsning med et flot resultat.

 

Væk med støv.
Vask stoffet før syning, ikke på grund af krympning men for hygiejnens skyld.

Klipning.
Lad velour ligge i et enkelt lag på klippebordet med retsiden af stoffet opad. Klip rundt om afmærkningerne i stedet for at hakke i dem. Brug knappenål hyppigt, fx for hver 3 cm.

Fnugfri.
Hold din arbejdsplads særlig ren. Fej fnug væk efter hver klipning. Brug evt. fnugrulle til arbejdsoverflader. Rens symaskine oftere end normalt.

Syning.
Brug trykfod med overtransportør, hvis din maskine er udstyret med sådan en. Har du ikke det, og skulle du få et problem med at få stoffet flyttet korrekt, kan du evt. bruge et gammelt tips: læg en papirstrimmel under trykfoden, når du syr, hiv papiret i siderne, når du er færdig med at sy. Hold stoffet lidt til med hænder under stikningen, så symaskinen ikke trækker for meget i det.

stretchveloure 1

Brug stræksømme.
Du kan bruge overlock, eller kan du bruge smalle zigzag til sammensyning og brede zigzag til trevlekanter.
Test dine stræksømme.
Sy prøven og kontroller styrke og stræk i sømme. De bør have den samme strækevne som stoffet, tråden må ikke knække. Du kan bruge disse nåle: 70/10, 80/11 eller 90/14.

Presning.
Undgå at presse eller pres meget forsigtigt med luv nedad. Læg evt. et frottéhåndklæde på dit strygebræt under arbejdet.

Videoen fortæller, hvordan du skal behandle din bløde strækvelour.

Video. Sådan syr du ud af strækvelour.

stretchveloure video