Det er en fordel at registrere dig som bruger.
Du kan gemme dine personlige mål så du behøver ikke at indtaste dem hver gang du bestiller.
Læs mere, hvis du vil vide hvordan...
Udfyld alle obligatoriske felter med *.
Adressen er nødvendig hvis du vil bestille cd'erne.
Din telefon vil give os bedre mulighed for at kontakte dig for kundeservice.

Når du har trykket på registreringsknappen, får du en aktiveringsmail (kig evt. i spamboks) med et link, som du skal klikke på.

VIGTIGT!
Når du bestiller et mønster skal du godkende leveringsbetingelserne - LÆS DEM!

 

Erfaringerne fra modebranchen kunne lære os, at man får det bedste resultat, hvis man kender den korrekte rækkefølge for syningen. Tøjets dele håndteres færre gange, hvilket igen forhindrer delene i at blive slidt eller hevet skævt. Hvert stykke er lettere at presse og den samlede tidsforbrug bliver mindre.

De professionelle i modebranchen bruger ikke syvejledning. I stedet følger de en meget logisk syrækkefølge. Også kaldet "Unit method of construction" eller konstruktionsmetode enhed for enhed. Denne systematiske tilgang til syning muliggør, at tøjets forside og bagside ligger fuldstændigt fladt så længe som muligt. Alle indlæg, læg, plisseringer og snitlinjer syes først, og sidesømme og skuldersømme syes ikke før, det er absolut nødvendigt. Dette gør tøjet lettere at håndtere i maskinen og forenkler syprocessen. Når denne metode anvendes, er det vigtigt at følge trinene i fortløbende rækkefølge og ikke springe rundt. Hvis et bestemt trin ikke bruges i modellen, fortsætter man simpelthen til næste trin. Efterhånden som du bliver fortrolig med at sy på denne måde, vil du opnå en større forståelse for, hvordan enhver beklædningsgenstand – kjole, bluse, nederdel, vest, bukser eller jakke – er konstrueret, og så vil du kunne sy mere effektivt.

Selvom rækkefølgen er klar, er det dog klogt at bruge en syvejledning, hvis den er tilgængelig, hvis det handler om specielle symetoder og -teknikker. Hvis modellen har nogle specielle eller avancerede draperinger, dekorationsdetaljer eller snitlinjer, og der endnu ikke findes en syvejledning til modellen, er du velkommen til at bestille en speciel syvejledning

Skridt-for-skridt symetode

Følg denne liste for at opnå en optimal effektivitet, når du syer. Hvis dit projekt ikke omfatter et af de viste trin, springer du blot videre til den næste trin.

1. Indlægsstoffer: fastsyning eller påstrygning.

Indlægsstoffer skal fastgøres før syningen påbegyndes. Indlægsstof anvendes til forstærkning og afstivning af afgrænsede dele såsom kraver, manchetter, belægninger eller lommekanter. De fleste nederdele eller bukser kræver det til linninger. De fleste opgaver kan klares med uvævede (non-woven) materialer med varmepåvirkelig lim, som fx vlieseline. Når det handler om skræddersyning (typisk med uldstof) kræver detaljer oftest vævet indlægsstof.

2. Sy indsnit, biser og læg

Kontroller hver mønsterdel for indsnit, læg, biser, små påsyede rycher og rynker. Uanset hvor disse elementer er på klædningsgenstanden, skal de syes før eventuelle sømme. Der er dog undtagelser, fx skal vi ved plisserede nederdele først sy sidesømme og først bagefter ri og presse lægge.

3. Sy snitlinjer.

En snitlinje er en sømmelinje, som er andet end skulder-, ærmegab- eller sidesømme. Det løber normalt fra en søm eller kant til en anden søm eller kant. Dette gælder også prinsesselinje, husarlinje, bærestykkelinje og empirelinje. For eksempel kan et bærestykke gå fra sidesøm til sidesøm. Hvis du vælger at sy disse snitlinjer med specielle sømme, såsom kapsøm eller kanalsyet søm, skal du sy dem på dette tidspunkt. Hertil kommer syning midt bag og midt for samt skridtsøm på de forreste og bageste buksedele op til lynlås åbningen. Udfør pyntestikninger, hvis det ønskes.

Bemærk: På dette tidspunkt er beklædningsgenstandens bagstykke og forstykke færdige men er ikke fastgjort endnu til hinanden.

4. Lommer

Lommer hører til de mest synlige dele af en beklædning. Den tid vi bruger på lommer viser ofte vort håndværksniveau, så det anbefales at være omhyggelig og sikre sig at lommerne sidder korrekt og at syteknikken er i orden. Brug den tid, der tager.

5. Lynlåsen sys i

Sy lynlåsen i, mens klædningen stadig er flad. OBS vi skal selvfølgelig vente med at gøre det til pkt. 15, hvis klædningen er syet sammen i taljen eller har empiresnit, fx buksedragt eller kjole.

6. Sy skuldersømme

De fleste kjoler, bluser og jakker har skuldersømme både i beklædningsdele og i belægninger. Alle skuldersømme bør syes på dette tidspunkt. Generelt anvendes almindelig søm. Der er imidlertid undtagelser, såsom en mandseskjorter eller sportsjakker, hvor der kan kræves en dobbelt fladsøm.

7. Sy ærme i T-shirt stil eller raglan

De fleste skræddersyede modeller tillader ikke, at man syer ærmer på før skridt 12. Man mange konstruktioner, såsom skjorter eller jerseytoppe og kjoler er særdeles egnet til, at vi syer ærmerne på før sidesømmene syes sammen.

8. Sy sidesømme

Nu er det på tide at give tøjet form. Sy alle sidesømme på bluser, overstykker, nederdele og bukser. Sy alle indersømme på bukser. Anvend en passende søm for klædningsdesign og stof, fx kan vi vælge at bruge fransk søm til silkebluser. Hvis en kjole eller bluse har et vedhæftet skørt, syes nederdelens og overdelens sidesømme separat, men vi må endnu ikke vedhæfte nederdelen til livdelen.

9. Tilføj linning eller belægning i talje

Sy linning, taljebelægninger eller elastik. Hvis der ønskes foer i bukser eller nederdel, skal de syes ind før taljen ordnes.

10. Sy krave

Sy kravedele som normalt, klip hjørner og hak i buede kanter. Klip sømmerum i forskellig bredde, vend retten ud og pres. Tilføj, hvis det kræves, stand. Sy kraven i. Revers og belægning midt bag syes også her. Syning af halsudskæring med skråbånd eller belægning foregår i skridt 13

11. Forsyning af ærmer og ærmedetaljer.

Hvis modellen er ærmeløs, springes dette trin over og man går direkte til skridt 13.

Sy alle detaljer på ærmer, som eksempelvis kantbelægninger, manchetter, flæser, rynker og løbegang til elastik. Det er lettere at udføre disse små detaljer før vi sætter ærmet i et ærmegab.

Bemærk, at det er vigtigt at tjekke ærmelængde en ekstra gang, før du afslutter ærmets nederste kant.

12. Isyning af ærme i ærmegab

Nu kan vi sy de færdige ærmer i ærmegabet.

13. Belægninger

Sy kropsstykke uden krave og/eller ærmer med belægninger. Hvis modellen er ærmeløs og ikke har krave, er det nødvendigt at afslutte de rå kanter med faconbelægning eller skråbånd.

Bemærk: revers eller belægning midt bag i halsudskæringen er allerede klaret i skridt 10, da kraven blev fastgjort.

14. Sy taljesøm

Hvis vi syer klædning med taljesøm, syes nederste og øverste del sammen i dette skridt.

15. Lynlåsen sys i

Hvis vi har sprunget skridt 5 over, skal vi nu sy lynlåsen i klædninger med taljesøm.

Lynlåslængden til kjoler kan være fra 20-40 cm ved sidesømslukning og 50-80 cm ved lukning midt bag, alt efter modellen og egne foretrukne detaljer. Hvis modellen har knaplukninger, springes dette skridt over

16. Foer

Start med at sy stropper til bælte og evt. stropper til ærmetap, hvis modellen kræver det. Sy foer, evt. med indvendige lommer og andre detaljer. Monter foer i jakke, frakke eller kjole.

17. Kanter og opsømninger.

Vælg en søm er egnet til beklædning og stof. En kant bør være upåfaldende, medmindre den er forsætligt dekorativ.

18. Tilføj lukning

Sy knapper og knaphuller nu. Overvej knaphullernes placering. Knapper og knaphuller placeres generelt midt for på linje, og ikke på en kant af klædningen. En knap skal placeres på busten og talje. Hægter, trykknapper, påsyede trenser, som fx kinalukninger og andre lukningstyper skal også syes på dette tidspunkt.

19. Afslutning

Sløjfer, pomponer, stofblomster og andre påsyede dekorationer ordner vi på dette tidspunkt. Bælter syes og sættes ind. Håndpyntesting syes også her.

Gode råd i rubrikken
”Sådan gør du”

ex1

Du kan købe stof hos os

 print_m_1.jpg

Her kan du printe dine mønstre

tips_and_tricks_1.png

 

Klippekort til Det Store Symønsterkatalog

 

Gratis mønstre